Hoe help je leerlingen met dyscalculie in het po en vo?
Leerlingen met dyscalculie hebben bovengemiddeld veel moeite met rekenen en nauwelijks baat bij extra hulp of instructie. Er is vaak een groot verschil tussen rekenprestaties en prestaties op andere leergebieden. Ze presteren bij rekenen dus veel minder dan wat je cognitief gezien van ze zou verwachten. Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je dat ze doorstromen naar een te laag niveau in het voortgezet onderwijs?
De diagnose dyscalculie kan alleen vastgesteld worden in een speciaal onderzoek door een orthopedagoog. Maar leraren spelen wel een belangrijke rol bij het signaleren van het probleem. Mogelijke signalen voor zijn het maken van telfouten, cijferomwisseling, omdraaien bij aftrekken met overschrijding, leen- en onthoudfouten en fouten bij sommen met een 0 erin. Naar de oorzaken wordt nog volop onderzoek gedaan.
Rol van de leraar bij dyscalculie
Is eenmaal dyscalculie vastgesteld, dan doet de leraar in het po bij de begeleiding van het kind bij rekenen een stap terug. De leerling heeft meer en specifiekere instructie nodig van een gespecialiseerd behandelaar. De leraar moet er wel voor zorgen dat het kind deel blijft uitmaken van de groep. In het voortgezet onderwijs is dat anders. Veel leerlingen met dyscalculie stromen onterecht uit naar een lager onderwijsniveau. Met de juiste begeleiding kan een leerling met dyscalculie gewoon wiskunde op een havo- of vwo-niveau volgen. Een bemoedigende rol van de wiskundeleraar is daarbij belangrijk.
De leraar moet leerlingen helpen waar nodig, bemoedigen en zelfvertrouwen geven. Leerlingen moeten de mogelijkheid krijgen langer over hun toets te doen of minder opgaven te maken en mogen altijd een rekenmachine bij de opgaven gebruiken. In onderstaande video vertelt een wiskundeleraar hoe hij zijn dyscalculieleerling Maritte begeleidt tijdens de wiskundeles.
Meer weten?
Bekijk de volgende handige en relevante links:
- Meer informatie over de kenmerken en diagnose van dyscalculie lees je op de website van oudervereniging Balans.
- Wil je kinderen uitleggen wat dyscalculie is? Dan is de uitzending van Klokhuis over dyscalculie erg handig.
- Op het dossier Passend Onderwijs van de Rijksoverheid staat meer over wat is toegestaan bij het begeleiden van kinderen met dyscalculie.
- Het artikel Wat veroorzaakt rekenzwakte bij mbo-studenten en welke remediërende strategieën zijn er? gaat in op de oorzaken van dyscalculie en effectieve methodes om ermee om te gaan.