Virtual reality zorgt voor leerzame en realistische praktijksituaties
praktijk
vo

Virtual reality zorgt voor leerzame en realistische praktijksituaties

Er is niet veel nodig om virtual reality (vr) in te zetten in de klas. Leerlingen gebruiken hun eigen smartphone die vervolgens in een vr-bril geklikt wordt. Je kunt leerlingen op de rand van een vulkaan laten lopen, de bodem van de oceaan laten zien en zelfs het ruimtestation ISS laten verkennen. Maar virtual reality zet je ook in om op een veilige manier praktijksituaties te oefenen, zoals het oversteken van een drukke verkeersweg.

  • Deze video kan worden embed

Met de vr-bril word je niet gestoord door beelden uit de omgeving. De bril omsluit de ogen volledig waardoor het net lijkt alsof je in een andere omgeving bent. Op deze manier benader je een realistische situatie. Het beeld beweegt met het hoofd mee, waardoor leerlingen kijken naar wat hen boeit. Ze ervaren diepte en afstand.

Virtual reality geschikt voor meerdere vakken

Het inzetten van vr bij aardrijkskunde ligt voor de hand, omdat je de leerlingen op deze manier de wereld kunt laten verkennen. Virtual reality kun je verder goed gebruiken bij biologie om zo het lichaam van binnen te bestuderen. Maar denk ook aan het oefenen van een presentatie voor een virtueel publiek of het verkennen van een stageplek voor loopbaanbegeleiding.

Verschillende soorten vr-brillen

We onderscheiden drie verschillende soorten vr-brillen:

  • Smartphone vr maakt gebruik van virtual reality door een smartphone in een speciale houder te klikken. Er zijn ook houders van karton. Dit is de goedkoopste variant.
  • Desktop vr heeft een krachtige pc nodig die aan de vr-bril wordt gekoppeld. Dit zorgt voor een optimale ervaring. Deze vr-bril is geschikt voor geavanceerdere vr-games en -apps.
  • Standalone vr bevat een ingebouwd scherm en is vaak uitgerust met geïntegreerde audio-opties en verbindingsmogelijkheden zoals wifi of bluetooth.

Het aanbod van deze vr-brillen en de beschikbare apps die geschikt zijn voor gebruik in de klas wordt steeds groter.

Tips voor lessen met de vr-bril

Dustin Dijkstra, ook te zien in de video, is leraar bij het dr. Aletta Jacobs College en geeft handige tips:

  • Ga aan de slag met een kartonnen vr-bril en de eigen smartphones van de leerlingen.
  • Huur klassensets met vr-brillen, dan weet je zeker dat alles werkt.
  • Overleg met de systeembeheerder van je school of het schoolnetwerk geschikt is voor deze techniek.
  • Geef leerlingen gerichte opdrachten waarmee ze aan de slag moeten. Combineer deze techniek altijd met een werkvorm en een vakinhoudelijk onderwerp, zoals het beschrijven van de ingewanden van een vis.
  • Niet alle vr-brillen zijn geschikt voor gebruik in de klas. De brillen verschillen in resolutie, lenzen en de immersie. Bij immersie gaat het om de mate waarin je wordt ondergedompeld in de virtuele omgeving. Kun je alleen rondkijken of ben je ook in staat andere zintuigen te gebruiken of rond te lopen door de virtuele omgeving?

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.