Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte vakken?
Voor veel blinde en slechtziende leerlingen zijn exacte vakken lastig omdat deze gebruikmaken van visuele en grafische informatie, zoals tabellen en grafieken. Binnen Visio Onderwijs maken leerlingen met een visuele beperking gebruik van speciale hulpmiddelen bij de lessen natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.
![](https://www.leraar24.nl/app/uploads/slechtziend-meisje-doet-wiskunde-op-computer-1024x576.jpeg)
Visio Onderwijs Grave, cluster 1-school voor leerlingen met een visuele beperking, werkt met hulpmiddelen zoals een spraakcomputer, voelbare tekeningen en een 3D-printer. Zeker bij de exacte vakken zijn deze hulpmiddelen bij de ondersteuning van de uitleg en conceptvorming erg fijn.
Hulpmiddelen voor leerlingen met een visuele beperking
Zet geschreven tekst om in gesproken tekst met spraaksynthese
Voor leerlingen die afhankelijk zijn van braille kan spraaksynthese een uitkomst zijn. Een computerstem spreekt wiskundige representaties uit, zoals tabellen en grafieken, zodat leerlingen met een visuele beperking ze ook kunnen begrijpen. Speciale software kan geschreven tekst omzetten in gesproken tekst.
Geef uitleg met voelbare tekeningen
Tekeningbanden zijn ringbanden met voelbare tekeningen met uitleg in tekst (in braille of audio). Denk aan wiskundige symbolen en structuurformules. Je kunt ze naast of in plaats van gebruikelijke lesmaterialen gebruiken.
Maak ruimtelijke modellen met een 3D-printer
Een 3D-printer kan wiskundige modellen voor de leerlingen maken, zodat zij kunnen voelen hoe iets eruitziet. Hierdoor vormen ze een beter beeld van een tekening of beeld. 3D-modellen verduidelijken bijvoorbeeld grafieken en andere wiskundige (ruimtelijke) figuren.
Vervang de grafische rekenmachine door AllerCalc
AllerCalc is een rekenmachine op de computer voor slechtziende en blinde leerlingen. Teksten worden bijvoorbeeld via Word of spraaksynthese overgezet en de som wordt automatisch uitgerekend. AllerCalc is gratis en zorgt ervoor dat leerlingen sneller en efficiënter kunnen werken bij bijvoorbeeld het vak wiskunde.
Kies de juiste fysieke rekenmachine
Slechtziende leerlingen kunnen kiezen uit verschillende fysieke rekenmachines, emulatoren (een app voor de laptop of tablet die er hetzelfde uitziet als een fysieke rekenmachine) of Geogebra. Lees meer over de keuze voor een passende rekenmachine: wetenschappelijke rekenmachine of grafische rekenmachine.
Materiaal
Liniaal, geodriehoek, kompasroos, het periodiek systeem: alles is er in een duidelijk zichtbare variant voor slechtziende leerlingen. Het volledige overzicht staat in de Checklist Exact. Je kunt de meeste materialen testen: leen daarvoor de Kit of de Mini-kit. Dit kan via de ambulant onderwijskundig begeleider van de desbetreffende leerling. Foto’s en video’s van de materialen vind je via de pagina over de Kit meten & wegen.
Nieuwsbrief
De Nieuwsbrief Exacte vakken heeft als doel om de docenten, mentor en zorgcoördinator van een leerling met een visuele beperking te ondersteunen bij het onderwijs in de exacte vakken. In de nieuwsbrief staan ook tips en hulpmiddelen voor de leerling en zijn of haar ouders/verzorgers en ambulant onderwijskundig begeleider.
Meer weten?
- Een cluster 1-school biedt onderwijs aan leerlingen met een visuele beperking. Lees meer op leraar24.nl over cluster1-onderwijs.
- Hoe bevorder je Leren leren op een cluster 1-school?
- Kijk mee hoe Visio Amsterdam onderwijs biedt aan leerlingen met een visuele beperking.