Roy Helmerhorst: ‘Ik ben leraar én vlogger’
interview
vo

Roy Helmerhorst: ‘Ik ben leraar én vlogger’

Roy Helmerhorst, genomineerde Leraar van het Jaar 2021, is leraar aardrijkskunde op het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Ook vlogt hij over zijn baan, maakt hij kennisclipvideo’s die duizenden keren worden bekeken en gaat hij online in gesprek met bekende Nederlanders over hun schooltijd.

Roy Helmerhorst in de klas

Waar komt je drive vandaan om naast je baan ook nog vlogs, kennisclips en video’s te maken? 

“Ik heb altijd een passie gehad voor video en filmen, maar de kennisclips zijn geboren uit nood. Drie jaar geleden kreeg ik een 5 vwo-klas die door bezuinigingen een jaar geen aardrijkskunde had gehad. Om het gat in kennis te dichten, ben ik begonnen met het maken van korte uitlegvideo’s. Daarmee ben ik doorgegaan en inmiddels heb ik al 160 zogenoemde ‘Aardrijkskunde Kennisclips’ gemaakt. Iedere week komen er een of twee bij.”

Sindsdien neem je ook je vlogcamera mee de klas in, waarom?

“Het leek me leuk anderen een inkijkje te geven in het leven van een leraar. Ik ben er niet de hele les actief mee bezig, meestal zet ik mijn vlogcamera gewoon neer en begin ik mijn les. De beelden zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is, maar ik richt me vooral op jongeren. Ik wil onder andere laten zien dat mijn werk niet afgelopen is als de leerlingen het lokaal uitlopen. Collega’s moesten er trouwens wel even aan wennen, maar inmiddels zijn ze het gewend. De voorwaarde is dat mijn les op niveau blijft en dat leerlingen er geen last van hebben.”

Hoeveel uur per week ben je bezig met de video’s?

“Ik probeer wekelijks een nieuwe kennisclip te maken. Zo’n video van 10 minuten kost me ongeveer drie avonden werk. En sinds kort zijn er ook nog de ‘In gesprek met’-video’s, waarin ik in gesprek ga met een bekende Nederlander over zijn of haar schooltijd. Dus bij elkaar ben ik flink wat uren kwijt aan filmen en – dat vooral – het editen van de video’s.”

Wat levert het je op?

“Met de kennisclips wil ik in eerste instantie leerlingen in Nederland helpen, maar inmiddels worden ze over de hele wereld bekeken: van België, tot de VS en Curaçao. Ook op hogescholen en universiteiten worden de video’s gebruikt om studenten te inspireren. Daar ben ik trots op. Ik weet dat leerlingen er superveel aan hebben. Soms staat er in de comments: je redt mijn leven. Ik vind het onwijs gaaf dat leerlingen dat zo voelen. Daarnaast zorgen de clips er ook voor dat ik zelf nog beter ben voorbereid op mijn lessen. Een clip is kort, dus ik moet mijn woorden zorgvuldig kiezen en het script moet kloppen. Daardoor zit ik nog dieper in de lesstof en dat houdt me scherp.”

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.