14 kijk- en luistertips voor de kerstvakantie
praktijk
po vo mbo so

14 kijk- en luistertips voor de kerstvakantie

De ambassadeurs, projectleiders en redacteuren van Leraar24 tippen in december traditiegetrouw hun favoriete (onderwijs)films, documentaires en podcasts. Veel kijk- en luisterplezier!

Een scène uit de serie Somebody Somewhere

Of je nu van documentaires houdt of van een fictieve film, tussen deze tips zit vast iets waarvan jouw (onderwijs)hart sneller gaat kloppen: 

1. Inkijkje in het Amerikaanse schoolsysteem

Pieter Uittenbogaard, ambassadeur van Leraar24, docent economie en examinator staatsexamens, vindt The Wire de beste serie ooit. “Het is een Tolstojaans epos over een politie-eenheid in Baltimore, Maryland. Elk van de zes seizoenen behandelt een specifiek deel van de harde, Amerikaanse samenleving. Met in seizoen vier aandacht voor het schoolsysteem.” (Te zien op Videoland en HBO Max.)

2. Achterblijvers op een internaat

Ditte Ilbrink, coördinator leraarambassadeurs van Leraar24 namens Kennisnet, noemt The Holdovers een hartverwarmende film over verbinding. “Het verhaal speelt zich af tijdens de feestdagen op een internaat, waar een leraar, een kok en enkele achtergelaten leerlingen met elkaar opgescheept zitten. Een mooie mix tussen een onderwijs- en kerstfilm, ook al is het geen traditionele kerstfilm.” (Te zien via Pathé Thuis)

3. Meer werkplezier en werkgeluk

Het is goed om af en toe stil te staan bij wat we doen en of we daar nog gelukkig mee zijn, zegt Valérie Ungerer, ambassadeur van Leraar24, docent Frans en lerarenopleider. Daarom tipt zij de aflevering Werkgeluk van De Podcast Psycholoog. “Dit is een fijne, rustige podcast met achtergrondinformatie over werkplezier en werkgeluk. Ze bespreken onderwerpen die je aan het denken zetten, zeker als je een maatschappelijk belangrijk beroep uitoefent.” (Te luisteren via je favoriete podcastapp.)

4. Onderwijs in de natuur

Lotte Boot, eindredacteur van Leraar24, raadt de documentaire A New Kind of Wilderness aan: “Voor ouders en voor iedereen die in het onderwijs werkt is het fascinerend om te zien hoe de kinderen in deze documentaire zich ontwikkelen ‘buiten de maatschappij’, met thuisonderwijs midden in de natuur. En hoe dat uiteindelijk toch vooral de droom van de ouders blijkt te zijn: zodra ze zelf de kans krijgen, willen de kinderen ‘gewoon’ naar school.” (Te zien via Pathé Thuis)

5. Onbegrepen leerling

De tragikomische film Ezra is de tip van Jeffrey Kok, ambassadeur van Leraar24 en mbo-docent mobiliteit en voertuigen. “Ezra is een kind met een autismespectrumstoornis. Op school wordt zijn gedrag aangemerkt als onhandelbaar. Als hij zijn klasgenoten mee naar buiten neemt de straat op, is de maat vol. In samenspraak met een psycholoog wordt Ezra van school gestuurd en krijgen zijn ouders het advies hem in te schrijven voor het speciaal onderwijs. Daar is vader Max het niet mee eens. Hij ziet dat totaal anders en wil Ezra kosten wat het kost in het regulier onderwijs houden.” (Te zien via Pathé Thuis)   

6. Herkenbare puberperikelen

Amanda Renders, ambassadeur van Leraar24 en vmbo-docent Nederlands, luistert graag naar Tis Hier Geen Hotel. “Deze podcast zit vol humoristische situaties die herkenbaar zijn voor ouders en docenten van pubers. Zo gaat de eerste aflevering over de keuze voor een middelbare school.” (Te luisteren via je favoriete podcastapp.)

7. Niet voor tere zieltjes

Elke uitzending van Tegenlicht is volgens Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24, een aanrader. Omdat het journalistieke pareltjes zijn over maatschappelijke onderwerpen. Dat geldt ook voor de aflevering Nederland bij de les. “Deze aflevering over het onderwijs is niet voor tere zieltjes. Die opent als een ware horrorfilm, wanneer een leraar moet raden hoeveel procent van de scholen de huidige rekendoelstellingen haalt. Dat blijkt slechts tien procent! Gelukkig is er ook ruimte voor hoopgevende initiatieven. De aflevering geeft goed weer wat onmisbaar is in het onderwijs: mensen met idealen!” (Te zien op NPO Start)

8. Verslavende serie met relevante thema’s

Zin om in de kerstvakantie een serie te bingewatchen? Daar leent Heartstopper zich goed voor, zegt Justine Sijm, ambassadeur van Leraar24, zorgcoördinator en docent Entree-opleiding. “In de serie komen veel relevante thema’s voorbij, zoals seksuele diversiteit en mentale gezondheid. Daarnaast is het gewoon een superleuke serie om te kijken!” (Te zien op Netflix)

9. Het effect van een enthousiaste leraar

Michiel van Veluwen, projectleider van Leraar24 namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, noemt het Mexicaanse Radical een prachtige en inspirerende film. “De film vertelt het verhaal van een leraar die besluit het anders te doen dan anderen. Met een aanstekelijk enthousiasme weet hij zijn klas tot ongekende hoogte te brengen.” (Te zien via Pathé Thuis)

10. Podcast die leeshonger opwekt

De Grote Vriendelijke Podcast is de luistertip van Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar24. In deze podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard elke aflevering over de nieuwste jeugdliteratuur. “Ze bespreken op een laagdrempelige en inspirerende manier recent uitgekomen boeken en interviewen een schrijver of illustrator. Met deze podcast blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken. En het wakkert je leeshonger enorm aan.” (Te luisteren via je favoriete podcastapp.)

11. De keerzijde van hoge verwachtingen

Tien jaar na de documentairereeks De Maastrichtse droom zijn de makers terug op de basisschool die ze destijds volgden. Cora Posthumus – leerkracht, bouw- en leescoördinator bij Taalcentrum Almere – tipt het vervolg: De Maastrichtse droom, 10 jaar later. “De driedelige serie gaat over basisschool El Habib, waar leerlingen vaak met een flinke taalachterstand binnenkomen, en waar het desondanks lukt keer op keer goede resultaten te behalen. De zeer bevlogen en betrokken leerkrachten hebben hoge verwachtingen van deze leerlingen. Het is prachtig om te zien wat deze school bereikt, maar weegt dat op tegen de prestatiedruk? En wat zijn de mentale gevolgen?”(Te zien op NPO Start)

12. Een kijkje in het puberbrein

Ardi Sanwikrama, ambassadeur van Leraar24 en docent Frans, werkte eerder in het speciaal onderwijs. Vanuit die achtergrond raadt hij de animatiefilm Inside Out 2 aan. Hij noemt het dé familiefilm om de complexe wereld van menselijke emoties beter te leren begrijpen. “In dit tweede deel staat de puber centraal. Thema’s die voorbijkomen zijn stress, angsten, fysieke veranderingen en het ontwikkelen van talenten. Wil je meer leren over emotiebeheer en emotionele intelligentie? Dan is deze hartverwarmende en humoristische film een must see.” (Te zien op Disney+)

13. Familie, liefde, vriendschap en verlies

Annemarie Buvelot, projectleider van Leraar24 namens Kennisnet, tipt Somebody Somewhere. “De serie gaat over Sam die terugkeert naar Kansas na het overlijden van haar zus. De alledaagsheid van de serie, het omgaan met familie, liefde, vriendschap en verlies is hartverwarmend en innemend. De hoofdrol wordt gespeeld door komiek en zangeres Bridget Everett, dat is te merken aan de soms grove maar vooral directe humor.” (Te zien op HBO Max.)

14. Ontspoord oudergesprek

Benieuwd hoe je een oudergesprek niet moet aanvliegen? Kijk dan de Noorse film Armand, zegt Claudia Lagermann, redacteur van Leraar24. “De ouders van Armand en Jon moeten op school verschijnen, omdat er iets heftigs is voorgevallen tussen deze twee zesjarigen. De schooldirecteur laat het gesprek over aan de onervaren leerkracht van de leerlingen, al adviseert hij haar nog wel neutraal en objectief te blijven tijdens het gesprek. Dat is natuurlijk precies wat er níet gebeurt. Oordelen en emoties voeren de boventoon en wanneer de schoolleiding zich er toch in mengt, vliegt het gesprek uit de bocht.” (Te zien in de bioscoop.)

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.