Het lokaal van taalcoördinator Michelle
mbo

Het lokaal van taalcoördinator Michelle

Hoe creatief heb jij jouw lokaal ingericht? In de rubriek Het lokaal van … vertellen leraren met een bijzonder lokaal hun verhaal. Michelle Kooring is docent Nederlands en coördinator van het taal- en rekencentrum op MBO College Almere. Met de aankleding van haar lokaal wil ze studenten inspireren en laat ze zien dat een gezellig lokaal ook in het mbo meerwaarde heeft. 

taalcoördinator van het mbo bij een boekenkar
© Privébeeld

Het overgrote deel van de mbo-lokalen op MBO College Almere is prikkelarm ingericht. Toen Michelle Kooring hier twee jaar geleden een taal- en rekencentrum opzette, wist ze dat ze dat helemaal anders wilde. “Er zijn zoveel studenten met taalproblemen en wij hadden niet eens een boekenkast. Dat vond ik als docent Nederlands echt niet kunnen. Dus trok ik aan de bel en kwam, in overleg met mijn manager, op het idee voor een taal- en rekencentrum.” 

Het centrum bestaat uit een lokaal waar Kooring en haar collega studenten ontvangen voor bijlessen in taal en rekenen. Ook kunnen collega’s in het centrum terecht om taal- en rekenmaterialen te lenen.

De boekenkar

Het meest opvallende in het lokaal is de boekenkar, met allerlei soortenboeken. ”Van young adult tot biografieën, van boeken met eenvoudige taal tot fantasyboeken en thrillers. Studenten mogen lenen wat ze willen, voor de meesten is dat nieuw. Ze hoeven de boeken pas terug te brengen als ze ze uit hebben . Natuurlijk zijn er studenten die niet van lezen houden. Maar dan zeg ik altijd dat ze het juiste boek nog niet gevonden hebben. Het is ook een kwestie van oefenen om lezen leuk te gaan vinden.” 

een student werkt met leermateriaal op het mbo
© Privébeeld

“In ons lokaal werken we met twee groepjes van maximaal vijf studenten. Terwijl ik de lesstof uitleg, haal ik allerlei materialen uit de kast: van procentstaafjes tot een meetlint of klok. In het lokaal hangen ook veel functionele posters, zoals een poster met de rekentafels, die studenten kunnen gebruiken bij hun taal- en rekenopdrachten. We doen alles om mogelijke drempels te verlagen.” 

taalcoördinator staand naast boekenkast
© Privébeeld

Het taal- en rekencentrum is naast bijleslokaal ook een kenniscentrum, gericht op de professionalisering van docenten. “We hebben veel materiaal voor docenten, zoals spelmateriaal, methodes, en boeken over specifieke thema’s zoals dyslexie en taalbewust lesgeven.” 

De afgelopen jaren verzamelde Kooring zelf al veel materiaal en nu het taal- en rekencentrum geopend is, gaat ze daar actief mee door. “Als we een nieuwe methode tegenkomen, vragen we een inkijkexemplaar aan om te beoordelen of die geschikt is voor onze studenten. Dat geeft me veel inspiratie.”

Kwetsbaar opstellen

Kooring is trots op haar lokaal. “Het is sfeervol en tegelijkertijd heeft alles wat hier hangt of staat een functie. Het valt me op dat studenten zich hier kwetsbaar durven opstellen. Sommigen hebben in het verleden nare ervaringen gehad en daardoor veel moeite met lezen, of ze hebben rekenangst. Wanneer ze hier binnenkomen, zie ik ze vaak al snel ontspannen. Als ze dan een rekensom ineens wel begrijpen, zeggen ze: o, is dat alles?” 

In de toekomst wil Kooring graag een groter lokaal, om studenten nog beter te kunnen helpen. “Ik zou heel graag een leeshoek maken, zodat het lokaal huiselijker wordt en het studenten nog meer uitnodigt om hier binnen te stappen.”

een mbo-lokaal met daarin een taal- en rekencentrum
© Privébeeld

Heb jij ook een bijzonder lokaal en wil je daar graag meer over vertellen? Mail ons.

Meer weten? 

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.