Eropuit met de klas? 7 tips voor inspirerende excursies
De beste klassenuitjes zijn leuk én leveren wat op. Ze brengen bijvoorbeeld leerstof tot leven, versterken de band tussen leerlingen en zorgen voor nieuwe energie in de klas. De ambassadeurs van Leraar24 delen hun favoriete excursies.

Ben je leraar en wil je een uitje toevoegen aan onderstaande lijst? Stuur je uitje met toelichting naar info@leraar24.org.
Levensechte geschiedenisles
“De stad Ieper is een aanrader”, zegt Pim van Tol, docent maatschappijleer en filosofie. Op zijn school hebben ze een bezoek aan deze Belgische stad verbonden aan burgerschapsonderwijs en de vakken maatschappijleer en geschiedenis. Vanwege de afstand trekken ze er twee dagen voor uit.
“Dit uitstapje geeft leerlingen een indrukwekkend inkijkje in de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. De eerste dag bezoeken we de loopgraven bij Diksmuide aan de IJzer en een van de massabegraafplaatsen. Na het avondeten wonen we om klokslag acht uur de Last Post-herdenking bij. De volgende ochtend brengen we door in museum In Flanders Fields dat gevestigd is in de heropgebouwde Lakenhallen. ”
Verdwalen in een klimaatdoolhof
De klimaatbewuste tip van Rianne Broekaart, teamleider bovenbouw op een basisschool, is Geofort in het Gelderse Herwijnen. “Op dit forteiland draait alles om de aarde, met thema’s als klimaat, energie en water. Voor leerlingen is er van alles te beleven: zo stappen ze in een lift die diep de aarde ingaat, verdwalen ze in een klimaatdoolhof en bouwen ze een toren die aardbevingsbestendig is.”
Een ander beleefmuseum dat het bij Broekaarts leerlingen altijd goed doet, is het preHistorisch Dorp in Eindhoven. “Hier ervaren ze het verleden tijdens een actieve ontdekkingstocht. Onderweg ontmoeten ze mensen uit de prehistorie tot de late middeleeuwen. Deze mensen vertellen de leerlingen spannende verhalen of leren ze oude ambachten en vaardigheden die in die tijd onmisbaar waren. Een fantastische manier om de geschiedenis echt tastbaar te maken.”
Snel schakelen
In het vak van Jeffrey Kok, docent mobiliteit & voertuigen, zijn techniek, samenwerken en doorzettingsvermogen onmisbaar. Vaardigheden die zijn studenten tijdens een dagje karten volop kunnen trainen. “Op de kartbaan bedenken studenten strategieën, analyseren ze elkaars rijstijl en leren ze van elkaar. Tijdens hun onderlinge strijd ontdekken ze waar hun grenzen liggen en hoe ze hun prestaties kunnen verbeteren. Daarbij is het de kunst om snel te schakelen en beslissingen te nemen: iets wat op de werkplaats ook van ze wordt gevraagd.”
Uitje in de klas
Wil je je klas kennis laten maken met het unieke ecosysteem van het wad? Dan raadt Lennart van der Meulen, leerkracht groep 5/6 op een basisschool, Wadmeester van Van het Wad aan. “Tijdens de excursie leren leerlingen over de getijden het bodemleven en klimaat. Kun je niet naar het noorden afreizen? Wadmeester reist zelf ook door het land. Zo bezocht hij onze school in Rotterdam. Met eigen vondsten, proefjes en verhalen werd het een interactieve les die nog lang bleef hangen. Een verrassend leerzaam uitje (in de klas)!”
Manhattan aan de Maas
Pieter Uittenbogaard, docent economie en examinator staatsexamens, bezocht Rotterdam en Kinderdijk met een groep Amerikaanse leerlingen die hier op uitwisseling waren. Een uitje dat zich ook goed leent voor Nederlandse klassen.
“We huurden fietsen en reden langs de Markthal, het beeld De verwoeste stad van Zadkine, de Erasmusbrug, Hotel New York en de SS Rotterdam. Daarna namen we de waterbus naar Kinderdijk, met haar magische schouwspel van polders en molens. Tip: neem rond zonsondergang de watertaxi terug en geniet van Manhattan aan de Maas.”
De wereld achter vechtsporten
Wereldmuseum Amsterdam is de tip van Cora Posthumus, leerkracht bij Taalcentrum Almere. Tot en met 31 augustus 2025 is daar de tentoonstelling Martial Arts te bezoeken. “Die geeft inzicht in de wereld achter vechtsporten. Leerlingen ontdekken waarom mensen aan vechtsport doen en maken kennis met persoonlijke verhalen en tradities uit verschillende werelddelen. Leren over vechtsporten is interessant, maar nog leuker is het om ze zelf uit te proberen. Bezoekers vanaf zes jaar kunnen daarom de mat op voor een live les of een van de videotutorials.”
Denken in oplossingen
Ardi Sanwikrama, docent Frans, sluit het schooljaar graag ontspannen af in een gamehal. “Tijdens zo’n uitje trainen leerlingen ongemerkt hun oog-handcoördinatie en leren ze denken in oplossingen. Dat is precies wat ik in mijn lessen ook van ze vraag.” Het laatste game-uitje met zijn klas legde Sanwikrama vast in deze video.
Meer weten?
- Een museumbezoek voorbereiden en begeleiden? Vier educatiemedewerkers van musea geven tips.
- Ouderbijdrage niet betaald? Ook dan mag een leerling mee op reis of excursie.
- Vaker buiten de klas leren? In Den Bosch maken onderdelen uit het curriculum plaats voor een structureel aanbod van buitenschoolse lessen.
- Ontdek hoe Emin Kececi, docent Engels op verschillende mbo-instellingen, zijn studenten succesvol buitenonderwijs geeft.