Omgaan met traumatische ervaringen van leerlingen
Leerlingen kunnen last hebben van een trauma als ze iets ingrijpends hebben meegemaakt. Dat kan bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare zijn, mishandeling, pesten of een echtscheiding. In dit artikel vind je voorbeelden hoe je daar als leraar goed mee om kunt gaan.
In dit artikel vind je meer informatie over het omgaan met echtscheiding, mishandeling en pesten.
Begeleiding van kinderen met gescheiden ouders
Een echtscheiding kan een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de scheiding hun schuld is of ze hebben het gevoel dat ze voor een van de ouders moeten kiezen. Het is belangrijk dat een leraar zich realiseert hoe heftig een scheiding kan zijn voor een kind. Lees meer over het effect van een echtscheiding op kinderen.
Signalen van misbruik en mishandeling
Van kindermishandeling is er sprake wanneer een kind lichamelijk, geestelijk of seksueel wordt mishandeld. De verschillende vormen van kindermishandeling komen vaak in combinatie voor. Het gaat niet alleen om actieve mishandeling maar ook om verwaarlozing. Ook huiselijk geweld en vechtscheidingen vallen onder kindermishandeling. Lees de onderstaande artikelen over het herkennen en omgaan met kindermishandeling:
- In het artikel over kindermishandeling lees je over verschillende vormen van kindermishandeling en signalen waar je op kunt letten.
- Ben je werkzaam in het vo en heb je te maken met kinderen die misbruikt of mishandeld worden, bekijk dan de video over het herkennen en omgaan met kindermishandeling in het vo.
- Ben je werkzaam in het po, bekijk dan de video over het herkennen en omgaan met kindermishandeling in het po.
- De overheid biedt ook nuttige informatie over het omgaan met kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. De Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals een melding te maken van huiselijk geweld.
Pesten herkennen en aanpakken
Pesten kan verschillende vormen aannemen. Het is van groot belang dat je het op tijd herkent en gepaste maatregelen kan treffen. Met de onderstaande tips ben je al een eind op weg:
- Heb je het vermoeden dat kinderen slachtoffer zijn van digitaal pesten? Lees dan het artikel Wat kun je doen tegen digitaal pesten?
- Het herkennen en aanpakken van pesten moet je leren. Lees het uitgebreide artikel Hoe herken je pestgedrag in de klas en wat kan de leraar doen?
- Het anti-pestprogramma KiVa hanteert een aparte aanpak om pesten tegen te gaan. Door pesten als een groepsverschijnsel te zien, kun je pestgedrag effectief tegengaan.
- De video Meidenvenijn is niet fijn laat zien hoe je pesten kunt tegengaan in een groep meisjes.
- Kijk op de website School en Veiligheid voor een actueel overzicht van de wettelijke verplichtingen van scholen ten aanzien van veiligheid. Je vindt er ook tips om pesten tegen te gaan en je kunt contact opnemen met de Helpdesk.
Meer weten?
- Hoe je traumasensitief lesgeeft, lees je hier.
- Als leraar heb je een belangrijke rol bij rouw- en verdrietverwerking van leerlingen.