5 manieren voor rust en ontspanning in de klas
Leerlingen krijgen tegenwoordig veel prikkels en indrukken. Dit kan zorgen voor overprikkeling, slechte concentratie of storend gedrag. Er zijn verschillende methodieken die je kunt inzetten om momenten van rust en ontspanning te creëren.
Meditatie: een moment van bewustwording
Meditatie kan een heel simpel stiltespelletje zijn tussen de lessen door, waarbij de leerlingen hun ogen dicht doen en ze meegenomen worden naar eerdere momenten die ochtend. Bijvoorbeeld door na te gaan ‘Wat deed je, wie kwam je tegen, hoe liep je naar school?’
Na deze oefening vervolgt de leraar: “Voel dat je op de stoel zit. Met je voeten op de grond en aandacht in de klas.”
Mindfulness: bewust zijn van gevoelens en gedachten
Mindfulness is leven in het nu. Door met leerlingen mindfulness-oefeningen te doen worden zij zich meer bewust van hun gevoelens en (automatische) reacties. Ze leren beter luisteren naar hoe hun lijf reageert. Het kan leerlingen helpen bij het ervaren van meer rust en effectiever werken.
In de video is te zien hoe de Troelstraschool in Amsterdam mindfulnesstrainingen inzet om druk gedrag en stress-situaties bij leerlingen te voorkomen.
Kinderyoga: goede ademhaling en betere concentratie
Houdingen, bewegingen en ademhaling tijdens een yogales geven leerlingen rust, ontspanning, kracht en balans. Het kan leerlingen helpen zich beter te concentreren omdat ze met yoga leren rustig adem te halen. Lees meer in het artikel Met kinderyoga meer rust in de klas.
Stil lezen: ontspannen én goed voor de leesvaardigheid
Op een vast moment van de dag een kwartier of half uur lezen in een zelfgekozen boek. Op steeds meer scholen is dit een vast onderdeel van de schooldag. Naast de ontspanning die stil lezen leerlingen biedt, bevordert het de leesvaardigheid van leerlingen. Met de dalende cijfers voor leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen vaker en langer lezen.
Het onderzoek Weerzin tegen lezen of weer zin in lezen? laat zien welke elementen bijdragen aan het optimaal gebruikmaken van de tijd van stil lezen. In het vervolgonderzoek wordt de betrokkenheid en concentratie van leerlingen in groep 5-8 tijdens het stillezen onderzocht.
Combinatie van dans en yoga
Leerlingen met een korte concentratieboog, weinig zelfvertrouwen of die overbeweeglijk zijn, kunnen baat hebben bij de combinatie van dans en yoga. Door bewegingsopdrachten met expressie en muziek af te wisselen met rustige en krachtige yoga-oefeningen leren kinderen hun energie beter te reguleren. Ook groeit het lichaamsbewustzijn en het zelfvertrouwen van de leerling. In de video is te zien hoe leraar Esther de Wind met leerlingen in het regulier en speciaal onderwijs werkt, op De Prinsenhof in Apeldoorn. Zij gebruikt bijvoorbeeld kaartjes met bewegingsvoorbeelden die zorgen voor voorspelbaarheid en structuur.
Meer weten?
- Lees hoe je met kinderyoga rust in de klas kunt brengen.
- Tips voor het omgaan met hooggevoelige leerlingen.