Meer rust in de klas met kinderyoga
praktijk
po

Meer rust in de klas met kinderyoga

Kinderyoga is een manier om kinderen bewust te laten worden van hun lichaam en geest. Yoga-oefeningen in de klas kunnen leerlingen helpen te ontspannen en zich beter te concentreren. Lees meer over de oefeningen die je met leerlingen kunt doen.

Volgens Marita Verstegen, expert kinderyoga en leerkracht van groep 1-2, is yoga de tegenhanger van bezig zijn in je hoofd. Met yoga ben je niet met je hoofd, maar juist met je lichaam, je gevoel en je creativiteit bezig. Het uitgangspunt van kinderyoga is dat leerlingen zich durven uiten en een positief zelfbeeld ontwikkelen. Leerlingen kunnen yoga-oefeningen doen als ze onrustig, niet geconcentreerd, vermoeid of boos zijn, maar de oefeningen zijn er vooral om samen iets leuks te doen.

Op basisschool De Meulebeek in Oostrum wordt er in alle groepen aandacht geschonken aan kinderyoga. In spelvorm bieden leerkrachten oefeningen aan waarbij plezier maken voorop staat. Spelen en oefenen vloeien in elkaar over en de oefeningen zijn geïntegreerd in een muziek- of bewegingsles.

  • Deze video kan worden embed

Positieve effecten van yoga

Yoga in de klas draagt bij aan het verbeteren van:

  • evenwicht en stabiliteit. Door het beoefenen van verschillende houdingen. Deze houdingen maken het lichaam soepel en sterk.
  • coördinatie en ritme. Door de overgang van de ene houding naar de andere.
  • concentratie. Door het beoefenen van evenwichtshoudingen en andere concentratiespelletjes.
  • emotionele stabiliteit. Door het doen van ademhalingsoefeningen.
  • positief denken. Door tijdens oefeningen en meditaties positieve uitspraken te herhalen.

7 simpele yoga-oefeningen in de klas

Met de volgende tips kun je op een laagdrempelige manier aan de slag met kinderyoga.

1. Goed begin van de dag

Om het energiepeil omhoog te krijgen kun je de dag beginnen met een zonnegroet, opwarmingsoefening of grondingsoefening zoals stampen, lopen, voetvegen.

2. Ontspannen voor of tijdens een toets

Doe een yogaoefening voorafgaand of tijdens een toets. Bijvoorbeeld de oefening van de De houthakker voor het ontladen van spanning of boosheid of Staan als een boom voor evenwicht, concentratie en zelfvertrouwen.

3. Rust voor de ogen

Door veel beeldschermgebruik kunnen de ogen droog en vermoeid raken. Met de oefening van de Frisse ogen en De klok komen de ogen weer tot rust.

4. Energie verplaatsen

Na de pauze of een intensieve les kun je een oefening doen om de energie weer naar binnen te richten. Bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of visualisatie. Visualiseren is denken in beeld en zorgt voor ontspanning. Kinderen leren hun gedachtewereld tot rust te brengen door de aandacht ergens op te richten zonder prikkels van buitenaf.

5. Oefeningen voor de gymles

Doe oefeningen tijdens of na een gymles. Bijvoorbeeld samenwerkingsoefeningen of oefeningen waarmee de zintuigen tot rust komen zoals een geluiden- of stiltespel.

6. Zingen en bewegen

Het gebruik van tekst en liedjes bij beweging voorkomt dat kinderen de adem vastzetten. Yogaoefeningen zijn daarom goed te integreren tijdens muzieklessen. Bellenblazen is een goede ademhalingsoefening.

7. Energiepeil omhoog of omlaag brengen

Tussen de lessen door kun je oefeningen doen waarmee je het energiepeil omhoog óf juist omlaag brengt. Massageoefeningen zijn geschikt om het energiepeil weer omlaag te brengen. Ook de oefening Tellen met stenen is leuk om te doen. De oefening van De aap zorgt juist voor energie en plezier.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.