Een lastig gesprek met ouders: zo pak je dat aan
Een goed gesprek met ouders over hun kind kan lastig zijn als er iets speelt, zoals een tegenvallend schooladvies of vermoedens van verwaarlozing. In een serie video’s zijn nagespeelde oudergesprekken te zien, met verbetertips van een psycholoog. De belangrijkste: benoem het gemeenschappelijk belang en neem ouders serieus als gesprekspartner.
Ouderbetrokkenheid, of educatief partnerschap, heeft een positief effect op de leerprestaties van leerlingen. Als het om de gouden driehoek gaat, is het de taak van de leraar om op een positieve manier met ouders en leerlingen samen te werken. In de praktijk is dat soms lastig. In bovenstaande video is te zien hoe divers de samenwerking tussen ouders en leraren kan zijn en hoe moeilijk het soms is om goed met ouders te communiceren. Deze video is gebaseerd op ervaringen van basisscholen, verzameld door lectoraat Integraal Jeugdbeleid van de Hanzehogeschool Groningen (2015).
Hieronder volgen meer video’s met nagespeelde, realistische oudergesprekken die stroef verlopen en tips voor leraren.
Haal meer uit het 10-minutengesprek
De basis voor een goed 10-minutengesprek over een leerling is dat je je als leraar goed voorbereidt en ervoor zorgt dat een gesprek in harmonie en samenwerking met de ouders verloopt. Bekijk de video.
Een lastig gesprek over het schooladvies
Ouders kunnen teleurgesteld zijn over het schooladvies voor hun kind. Hoe bespreek je dat op een goede manier? Uitgangspunt is dat je als leraar achter je mening blijft staan, maar ook samenwerking zoekt met ouders. Bekijk de video.
Omgaan met boze ouders
Een boze ouder die verhaal komt halen, het kan iedere leraar overkomen. Belangrijk is om rustig te blijven en door goed te luisteren het achterliggende probleem op te sporen. Dan ontstaat ruimte voor een oplossing. Bekijk de video.
Geen tijd voor een gesprek
Een ouder die na de les binnenstapt om over zijn kind te praten terwijl jij net naar een belangrijke vergadering moet. Hoe kun je daar op een positieve manier mee omgaan? Bekijk de tips in de video.
Vermoeden van verwaarlozing
Als je vermoedens hebt van verwaarlozing dan is een gesprek met ouders niet gemakkelijk. Betrek er een collega bij, wees niet beschuldigend en bied oplossingen. Bekijk meer tips in de video.
Meer weten?
- Haal het beste uit een oudergesprek met deze 10 tips.
- In dit artikel over handelingsgericht werken staan veel tips over het voeren van een goed gesprek met ouders en leerlingen.
- Lees het complete rapport Verschillende ouders, verschillende leerkrachten. Educatief partnerschap in het primair onderwijs.
- Kennisrotonde geeft antwoord op de vraag welk invloed ouderbetrokkenheid heeft op leerprestaties van leerlingen.
- Ouders die betrokken zijn bij het onderwijs van hun kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de leerresultaten.
- Lees hoe gymleraar Linda van der Valk dankzij een boze vader leerde hoe belangrijk een goede relatie met ouders is.
- Heb je vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling kijk dan op de website Meldcode huiselijk geweld voor professionals.