Beter rekenen dankzij rekenkaarten in de klas
praktijk
vo

Beter rekenen dankzij rekenkaarten in de klas

Niet alleen bij wiskunde moeten leerlingen goed kunnen rekenen. Ook bij andere vakken als techniek, natuurkunde of techniek moeten ze formules toepassen of rekenen in procenten. Vaak struikelen leerlingen over die rekenopgaven. Daarom werken leraren op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht met rekenkaarten.

  • Deze video kan worden embed

Leraren op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht merkten dat leerlingen moeite hadden met rekenvraagstukken. Daarom ontwikkelden ze rekenposters als geheugensteun voor leerlingen. Veel voorkomende rekenproblemen staan uitgelegd. Denk aan breuken, schaalverdeling en formules. De posters hangen in de lokalen van wiskunde, natuurkunde, scheikunde, economie, techniek en biologie. 

Kaart houdt rekenkennis op peil

Naast de poster is een rekenkaart ontwikkeld. Leerlingen kunnen die er in de les en bij de toets bij pakken als geheugensteun; ze worden gebruikt tot en met 5 havo. Effecten volgens de leraren zijn:

  • Leerlingen snappen de opdrachten beter
  • De resultaten zijn beter

Wiskundeleraar Jannie Raterink is niet bang dat leerlingen hun rekenvaardigheid verliezen als ze de rekenkaart gebruiken. “Niet alle leerlingen hebben het nodig. Andere leerlingen krijgen juist een steuntje in rug en dat is goed voor hun zelfvertrouwen,” vindt zij. 

Vakoverstijgend aandacht voor rekenen

De gezamenlijke rekenaanpak versterkt de samenhang tussen het rekenen bij de verschillende vakken en vergroot de kansen op een goed resultaat bij de leerlingen. Voordeel is ook dat als er een invalkracht voor de klas staat, hij ook dezelfde aanpak volgt. De rekenposters zijn relatief eenvoudig te maken. Het gaat overigens niet om rekenkaarten die bedoeld zijn voor leerlingen met dyscalculie als hulp bij het eindexamen. 

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.