Co-teaching: leren van en met je collega
Bij co-teaching deel je je klas met een collega. Samen ben je verantwoordelijk voor het plannen, geven en evalueren van de lessen. Door de klas samen te draaien is er meer ruimte om leerlingen te ondersteunen en onderwijs op maat te geven. In dit artikel vertellen twee leraren over hun ervaring en lees je over verschillende vormen van co-teaching.
Op basisschool ’t Schrijverke in ‘s Hertogenbosch, een reguliere basisschool, krijgen leerlingen die ondersteuning nodig hebben extra begeleiding in hun eigen klas. In bovenstaande video vertellen co-teachers Simone Vereijken en Marcia van der Wens hoe zij dit aanpakken. De wisselwerking tussen reguliere en extra lessen verloopt volgens hen beter nu ze samen lesgeven. Bovendien kun je in deze samenwerkingsvorm van elkaar leren, vertellen ze. Het is daarbij belangrijk dat je gestructureerd werkt en je kwetsbaar durft op te stellen.
Jezelf verbeteren met co-teaching
Leraar Dian de Visser vindt het prettig om met een co-teacher te werken omdat zij dan de feedback die ze krijgt op haar manier van lesgeven, direct in de praktijk kan brengen. Bij deze vorm van co-teaching is de vaste leraar voor de klas leidend en de co-teacher ondersteunend. Dank zij de feedback van de co-teacher kan de leraar aanpassingen in bijvoorbeeld klassenmanagement of manieren van instructie meteen in de praktijk uittesten.
6 vormen van co-teaching
De leraren van ’t Schrijverke brengen de volgende vormen van co-teaching in de praktijk:
- Observerende co-teaching: de ene leraar geeft les en de co-teacher observeert. Zo kunnen ze samen problemen aanpakken.
- Station co-teaching: door verschillende leeractiviteiten en werkvormen in de klas te organiseren, kunnen de leraren instructie in een kleine groep aanbieden.
- Alternatieve co-teaching: de co-teacher neemt een klein groepje leerlingen apart en geeft instructie op maat terwijl de andere leraar andere leerlingen begeleidt.
- Assisterende co-teaching: de ene leraar geeft les aan de groep terwijl de co-teacher individuele ondersteuning geeft, bijvoorbeeld helpt bij de planning.
- Parallelle co-teaching: beide co-teachers geven dezelfde les aan de gesplitste groep.
- Complementaire co-teaching: beide co-teachers hebben een gezamenlijke verantwoording voor de les en vullen elkaar aan waar mogelijk en nodig.
Meer weten?
- Lees het artikel op de website van Onderwijs van morgen over de 6 vormen van Co-teaching.
- Bekijk het antwoord op de Kennisrotonde op de vraag Hoe kunnen ambulante begeleiders vanuit het speciaal onderwijs co-teaching inzetten om het handelingsrepertoire van leerkrachten in het basisonderwijs te versterken?
- Zo bied je maatwerk met onderwijs in units.
- Vergroot je werkgeluk door onderwijsassistentie slim in te zetten.
- Hoe ervaren en startende leraren van elkaar kunnen leren.
- Leraar Jasper Rijpma legt uit hoe samenwerken lesgeven leuker én lichter maakt.