Weten hoe je leert zorgt voor meer zelfvertrouwen en motivatie
praktijk
po vo

Weten hoe je leert zorgt voor meer zelfvertrouwen en motivatie

Op de Borgmanschool geven leraren een training om leerlingen hun eigen manier van leren te laten ontdekken. Een belangrijk onderdeel is het overwinnen van faalangst. Waarbij leerlingen negatieve gedachten leren omzetten in positieve gedachten.

  • Deze video kan worden embed

De ene leerling leert gemakkelijker dan de andere. Sommige leerlingen krijgen last van negatieve gedachten of faalangst als iets niet lukt. Daarom is het belangrijk om leerlingen inzicht te geven in hoe ze leren. Leren is niet alleen oefenen van de lesstof, het is ook ontdekken op welke manier je de taken het beste kunt aanpakken, passend bij je talenten voor het beste resultaat. Eén van de methoden die je als leraar kunt gebruiken is ‘Ik leer leren’, geschikt voor leerlingen vanaf groep 8, maar ook voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs die extra hulp op dit gebied kunnen gebruiken. 

Faalangst aanpakken

Leraar Esther Dirks begint haar les met leerlingen in groep 8 van de Borgmanschool in Groningen met het benoemen van rode en groene gedachten. Rode gedachten werken je tegen bij het leren en groene gedachten helpen je juist. Leren gaat veel makkelijker als je rode gedachten verandert in groene gedachten: ‘Ik kan iets niet’ omzetten in ‘Ik ga het proberen’. De leraar bespreekt welke rol faalangst hierbij speelt. Fouten maken mag en is zelfs goed: zo kun je leren hoe het anders of beter kan. De leraar nodigt de leerlingen uit hardop te zeggen waar ze mee willen stoppen, wat ze willen leren en waar ze de komende tijd mee gaan oefenen. In deze les maken leerlingen kennis met het begrip motivatie, wat het is en hoe ze zichzelf kunnen motiveren.

Manieren om te leren leren

Er zijn veel methoden die je kunt inzetten om leerlingen te leren leren en te motiveren om te leren. Het gebruik van meerdere zintuigen kan het leren makkelijker maken. Bijvoorbeeld bij het leren van woordjes: kijk er niet alleen naar (ogen), maar spreek de woorden ook uit (mond) en luister er naar (oren). Oefen met pen en papier (motoriek). Sommige leerlingen hebben baat bij bewegend leren waarbij je niet alleen leert met je hoofd, maar ook door te bewegen en ervaren.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.